Waterstof

Waterstof

Waterstof

De toekomst voor groene mobiliteit? Dan kijken we naar waterstof. Waterstof kent een veel minder vervuilende productie dan batterijen en de enige uitstoot is waterdamp. Geen CO2, geen fijn stof. Wij geloven in waterstof voor energieopslag. Het vormt de ideale buffer voor momenten met een lagere energieproductie uit wind en zon. Daarom zetten we er volop op in. Al sinds 2012. We hebben ervaring opgebouwd met een productie-installatie in Halle en ontwikkelen momenteel binnen Virya Energy en samen met Fluxys een volledig nieuwe waterstoffabriek in Zeebrugge. Met lokaal geproduceerde waterstof halen we het meeste uit onze lokale hernieuwbare energie. Wij ontwikkelen groene waterstof: wanneer er meer groene energie door windturbines geproduceerd wordt dan afgenomen wordt, wordt waterstof geproduceerd.

De voordelen

Voordeel 1: Waterstof, dat is efficiënt energie opslaan

Waterstof slaat meer energie op dan eender welke andere stof op aarde. Waterstof verliest ook minder energie dan batterijen of accu’s. Kortom, een efficiënte vorm van energieopslag.

Voordeel 2: Altijd groene stroom binnen handbereik

Omdat waterstof een efficiënte, groene vorm is van energieopslag, is het de ideale buffer voor ons elektriciteitsnet. Komt er plots minder stroom uit zonne- of windenergie, dan kan die worden aangevuld met energie opgeslagen in waterstof. Zo kan je altijd rekenen op groene stroom.  

Voordeel 3: Op naar een groene mobiliteit

Met waterstof kan je ook vrachtwagens, schepen en ander zwaar vervoer aandrijven. Waterstof wordt dan aan boord omgezet in elektriciteit. En de uitlaat? Pure waterdamp. Nog een technologie die de weg vrijmaakt naar een schonere mobiliteit.